Cosmetica dentară este tratamentul dentar care îmbunătăţeşte frumuseţea şi sănătatea zâmbetului dvs. şi cuprinde o gamă de proceduri de la albirea dinţilor, înlocuirea obturaţiilor dentare metalice, repararea fracturilor dentare cu faţete din ceramică, îndreptarea dinţilor până la aplicarea de cristale dentare.
Estetica dentară: această specializare se adresează pacienților care își doresc să corecteze o imperfecțiune a zâmbetului:
mici spații interdentare;
traumatisme dentare;
dinți asimetrici – mai mici sau mai mari unul față de celălalt;
dinți incorect aliniați pe arcadă;
dizarmonie facială;
culoarea inestetică.
Cosmetica dentară foloseşte tratamente de ultimă generaţie ce sunt capabile de a transforma zâmbete şi a şterge semnele de îmbătrânire dentară.
Tratamente ale esteticii dentare
Inlay/Onlay
Cunoscute și sub denumirea de obturații indirecte, inlay sau onlay sunt confecționate din porțelan sau materiale compozite foarte rezistente și durabile în timp, pentru a reconstrui un dinte ce a fost afectat în proporții ridicate de carii sau care a fost supus unui traumatism. Cu toate că acestea sunt atașate la nivelul dintelui respectiv în cadrul unei singure ședințe la stomatolog, inlay și onlay sunt confecționate în laboratorul de tehnică dentară, după care se adaugă acolo unde este nevoie.
Albirea dentară
Albirea dinților reprezintă cea mai comună procedură a esteticii dentare. Dinții își modifică culoarea din cauza fumatului sau consumului de alimente care pătează precum vinul roșu, cafeaua, ceaiul negru sau băuturi carbogazoase ce conțin coloranți, însă și în urma unei igiene orale precare. Astfel, albirea dinților poate îmbunătăți simțitor aspectul general.
Fațete dentare Veneers
Fațetele dentare reprezintă niște elemente foarte subțiri care se adaugă la nivelul dinților pentru a remedia un aspect nefavorabil al danturii naturale, precum crăpături, forme și nuanțe inestetice, spațieri dentare etc. Veneers reprezintă cele mai populare fațete dentare deoarece propun o mulțime de avantaje și sunt alese de către persoanele care nu au obținut rezultatele dorite cu ajutorul albirii dinților. Fiind confecționate din porțelan acestea imită dinții naturali până la cele mai mici detalii. La fel ca lucrările protetice, pentru a fi atașate la nivelul danturii, fațetele impun necesitatea șlefuirii dinților naturali, astfel încât acestea să se potrivească perfect.
Implanturi dentare
Implanturile dentare reprezintă adăugarea unei rădăcini artificiale care să o înlocuiască pe cea a unuia sau mai multor dinți ce lipsesc din diferite motive. Edentația reprezintă un fenomen cu care se confruntă o mare parte a populației și trebuie combătut pentru a evita probleme precum migrația dinților sau modificarea ocluziei acestora. După ce este atașat implantul, câteva luni mai tarziu, după ce are loc procesul de osteointegrare (perioada diferă de la un pacient la altul), se poate adăuga și coroana implantului, astfel că pacienții beneficiază de un nou dinte care a capătat funcțiile celui vechi.