Frequently Asked Questions

The world always looks brighter from behind a smile.

Ce este ortodonția?

Ortodonția este acea specializare a medicinei dentare care se ocupă cu studiul și monitorizarea creșterii și dezvoltării arcadelor dentare în relație armonioasă cu structurile anatomice învecinate, prevenirea, interceptarea și corectarea anomaliilor dento-maxilare și alinierea dinților prin mijloace mecanice sau funcționale.

De ce să optez pentru un tratament ortodontic?

Aspectul nostru joacă un rol din ce în ce mai important în cadrul societății în care trăim, astfel că un zâmbet natural și sănătos ne poate ajuta în mai multe situații să ne crească încrederea, fie în viața personală, fie la serviciu. Așadar, trăim în vremuri moderne, în care toată lumea își dorește să arate bine, începând de la aspectul danturii, care trebuie să fie aliniat corespunzător pentru a ne mulțumi.

Malocluziile dentare (mușcarea incorectă) nu sunt în primul rând potrivite din punct de vedere estetic, fapt care ne nemulțumește, însă poate aduce și alte prejudicii, cauzând dezvoltarea afecțiunilor de tip parodontal. În plus, dacă nu putem mușca pe un dinte, acesta nu va avea parte de stimularea fiziologică apărută în momentul mestecării alimentelor, iar odată cu trecerea timpului se acumulează treptat placă bacteriană, care dacă nu este înlăturată se transformă în tartru. Ulterior pot apărea cariile și inflamarea gingiilor, precum și alte probleme.

O altă problemă des întâlnită este înghesuirea dentară, situație în care dantura este mai predispusă la apariția plăcii bacteriene, care duce ulterior la dezvoltarea cariilor ce ne pot da bătăi de cap.

Ce fel de aparat ortodontic mi se potrivește?

Aproape toate problemele de tip ortodontic pot fi remediate cu ajutorul aparatelor dentare. În general, tratamentele ortodontice sunt recomandate în special copiilor deoarece aceștia nu prezintă osul dezvoltat complet, este molcom, motiv pentru care se poate modela ușor și capătă poziția impusă. Datorită evoluției tehnologice, avem la dispoziție mai multe dispozitive ortodontice, care sunt destinate copiilor, dar și adulților, iar durata unui tratament diferă în funcție de tipul pe care l-am ales, transparent, Safir, din ceramică etc.

Dispozitivele ortodontice sunt recomandate celor mici deoarece orice poziție defectuoasă a maxilarului poate fi remediată cu ușurință, iar acesta poate să impună locul de dezvoltare al danturii permanente, să fie cât mai corectă, fiind nevoie de un tratament ulterior simplificat și de o durată mai scurtă de timp.

În cazul adulților, aceste aparate dentare au capacitatea de a remedia mai multe probleme ale cavității orale, pe lângă cele amintite mai sus. Dispozitivele se pot recomanda și atunci când există mai multe situații precum pregătirea pentru un tratament chirurgical ori preprotetic sau atunci când este necesară o aliniere corespunzătoare a danturii pentru evitarea altor complicații.

La ce ajută tratamentul ortodontic la copii?

Sunt mai mulți factori care indică necesitatea unui tratament ortodontic la cei mici. Coordonarea oaselor cavității bucale care să permită creșterea danturii în modul dorit, eficient și corect este poate principalul motiv care ar trebui să influențeze vizita la un cabinet. În plus, se corectează pozițiile înghesuite, dinții beneficiind de spațiu.

  • Nu mai este nevoie de posibila extracție a dinților permanenți;
  • Se poate îmbunătăți vorbirea;

Care sunt semnele care indică necesitatea unui consult ortodontic pentru cei mici?

  • Pierderea prea devreme sau prea târziu a dinților de lapte;
  • Mestecarea mâncărurilor cu dificultate;
  • Respirație îngreunată;
  • Obiceiul de a suge degetul;
  • Înghesuirea dentară;
  • Pocnirea maxilarului atunci când se deschide sau închide gura;
  • Dinții superiori cu cei inferiori nu se apropie atunci cand se închide gura;
  • Dantura nu este proporțională cu maxilarul și restul chipului.

Astfel, atunci când părinții observă unul din factorii amintiți mai sus, este important să se prezinte cu cei mici pentru un consult amănunțit al unui medic ortodont, deoarece cu cât se începe tratamentul mai devreme, cu atât copilului i se va asigura un zâmbet estetic și natural.

Ce tipuri de aparate ortodontice există în cabinet?

  • Dispozitive ortodontice din ceramică;
  • Dispozitive ortodontice Safir;
  • Dispozitive ortodontice invizibile;
  • Dispozitive ortodontice din metal;
  • Dispozitive ortodontice autoligaturante.

Care este diferența dintre tratamentul ortodontic la adulți și tratamentul ortodontic la copii?

În cadrul urmării unui tratament ortodontic nu sunt prezente schimbări semnificative în cazul adulților sau copiilor, doar că în rândul celor mici, maxilarele încă sunt în dezvoltare, iar eficiența tratamentului este pusă în valoare într-un timp mai scurt. Printre alte diferențe pot fi amintite:

  • Adulții sunt mai predispuși la dezvoltarea afecțiunilor parodontale, spre deosebire de copii;

  • Lipsa unuia sau mai multor dinți ori uzarea prematură a danturii. Aceste defecte pot fi remediate de cele mai multe ori doar prin urmarea unui tratament ortodontic. Lipsa danturii poate atrage cu sine mai multe probleme, precum migrarea celorlalți dinți, situație ce duce la propriile ei probleme;

  • Există cazuri în care adulții au urmat în trecut un astfel de tratament, care însă nu a fost finalizat.

Cei mici și adulții impun nevoi diferite, motiv pentru care tratamentul ortodontic se modifică în funcție de situația prezentată.

Cum decurge prima vizită a copilului la stomatolog?

Atunci când cei mici trec pentru prima dată pragul unui cabinet de stomatologie, aceștia trebuie să se simtă foarte bine, să se distreze și să învețe care sunt modalitățile prin care să respecte igiena orală. Este important ca părinții să fie alături de copii la prima vizită la stomatolog, pentru ca aceștia să se simtă în siguranță, iar la finalul controlului atât părinții, cât și copiii vor avea mult mai multe cunoștințe cu privire la stomatologie.

Cum se face anestezia când pacientul este copil?

În principiu, aproape pentru toate tratamentele aferente unei afecțiuni a cavității bucale este nevoie de anestezie. După ce se efectuează această procedură, copiii vor resimți că limba, dinții, buzele și obrajii vor fi mai amorțiți. Fiind o senzație nouă, aceștia se pot zgâria în zonele respective, situație ce duce la mici iritații. Pentru ca efectul anesteziei să treacă mai repede, este important ca cei mici să se odihnească și să consume alimente ușor de masticat.

Cum se face extracția dentară la copii?

Aceasta este una dintre cele mai comune proceduri ale stomatologiei, fiind adesea întâlnită în rândul copiilor, deoarece cei mici vor dezvolta al doilea set de dinți, pe cei permanenți. Pentru a evita neplăcerile, copiii trebuie să țină cont de sfaturile medicilor, care amintesc:

  • Să se evite zgâriatul sau scărpinatul în zona respectivă;
  • Masticația alimentelor să se facă pe partea opusă;
  • Gura nu trebuie clătită preț de câteva ore;
  • Să se evite scuipatul;
  • Să nu se atingă cu limba zona respectivă.

Cum se produce erupția dentară?

În general, primii dinți ai bebelușilor erup în jurul vârstei de 4 luni, de regulă fiind vorba de incisivii arcadei superioare. Cu toate că în majoritatea cazurilor se dezvoltă circa 20 de dinți de lapte până se împlinește vârsta de 3 ani, diferă ordinea de apariție a acestora. Primii dinți permanenți apar pe la 6, 7 ani, iar procesul se poate întinde, de la un caz la altul, chiar și până la 20 de ani. Adulții trebuie să prezinte 28 de dinți permanenți, iar cu tot cu molarii de minte, numărul crește până la 32.

Cu toate că dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți, este esențial ca aceștia să fie păstrați sănătoși. Dacă nu sunt tratate cariile apărute, acestea pot aduce prejudicii care se vor oglindi și în dezvoltarea danturii permanente, motiv pentru care este important ca cei mici să meargă adesea la controale. Dinții de lapte ajută copiii la masticația și hrănirea corespunzătoare, oferind și spațiul necesar dezvoltării danturii permanente. Dinții de lapte crescuți corect permit ca oasele și mușchii cavității să se dezvolte corespunzător. În plus, prin menținerea sănătății acestora, se asigură și o vorbire corectă.

Care este periajul dentar corect la copii?

Periajul dentar ar trebui să înceapă la scurt timp după eruperea primului dinte și se recomandă alegerea unei paste de dinți destinate copiilor. De regulă, în jurul vârstei de 5 ani, cei mici ar trebui să învețe deja să se spele singuri pe dinți, însă sub atenta supraveghere a părinților, urmând ca dinții permanenți să fie igienizați corespunzător, fără a mai fi nevoie de supraveghere.

Iată cum trebuie învățati copiii să se spele pe dinți:

  • Periuța de dinți trebuie ținută la un unghi de 45 de grade;
  • Periajul începe ușor din zona gingiilor, fiind efectuată o mișcare circulară;
  • Fiecare dinte trebuie periat întâi pe partea exterioară, urmând ca mai apoi să se curețe și zona interioară și partea ocluzală;
  • Gingiile trebuie curățate cu atenție;
  • Pentru eliminarea respirației urât mirositoare și înlăturarea bacteriilor, trebuie periată și limba;
  • Pentru spațiile interdentare, unde un simplu periaj nu este suficient, este importantă utilizarea aței dentare.

Care sunt trendurile esteticii dentare?

Tehnologiile avansate din ziua de azi permit ca pacienții să beneficieze de tratamente mult mai plăcute din punct de vedere estetic, dar și mai rezistente. În plus, stomatologii se folosesc de tehnici mai sigure și care conservă structura naturală a dinților pe cât de mult posibil, însă acest aspect diferă în funcție de fiecare caz în parte.

Estetica dentară folosește câteva tehnologii precum laserul pentru a putea realiza anumite proceduri necesare acestui domeniu, totul din cadrul clinicii stomatologice, fără a mai fi nevoie de specialiști. De asemenea, pacienții se vor simți mult mai confortabil, deoarece tratamentele se efectuează în perioade mai scurte de timp, fără a avea parte de durere sau disconfort, anestezia fiind efectuată pentru fiecare procedură.

Care sunt beneficiile implanturilor dentare?

  1. Estetică. Dacă este realizat corect, implantul dentar este greu de deosebit de dinții naturali. Protezele se pot desprinde sau arăta nenatural dacă culoarea lor nu se potrivește cu cea a gingiei.

  2. Permanență și fiabilitate . Odată ce implantul este integrat complet în os, el funcționează la fel de bine ca un dinte natural, iar pacientul poate consuma alimentele pe care le dorește sau zâmbi fără nici o reținere.

  3. Confortabilitate. În cazul protezelor dentare, consumul unor alimente mai dure, poate fi problematică, putând cauza desprinderea protezei sau apariția durerii la nivelul gingiei din pricina presiunii prea mari. De asemenea, implanturile dentare pot fi folosite pentru a susține protezele, îmbunătățindu-le semnificativ funcționalitatea.

  4. Ajută la păstrarea sănătății dinților

  5. Economie. Odată ce a fost realizat corespunzător, implantul dentar este soluția ideală pe termen lung pentru dinți puternici cu aspect natural, scutind astfel pacientul de alte costuri.

Ce este implantologia?

Implantologia este specialitatea stomatologică chirurgicală ce include intervențiile prin care dinții pierduți sau grav deteriorați sunt înlocuiți cu implanturi dentare, în scopul reabilitării morfo-funcționale și estetice a aparatului dento-maxilar.

Ce îngrijiri necesită protezele totale şi parţiale?

În cazul primului contact cu o proteză dentară mobilizabilă este indicat în general a se purta cât mai mult timp până la următoarea programare.

Este normal ca proteza să jeneze iniţial şi să apese anumite zone, unde pot apărea ulceraţii (leziuni de decubit). Aceste zone incomode ale protezei vor dispărea prin adaptarea ei de către medicul dentist la următoarea programare, iar leziunile de pe mucoasă se vor vindeca singure sau prin clătire cu soluţii antiseptice (apă de gură). Uneori poate fi nevoie de mai multe şedinţe pentru adaptarea perfectă a protezelor.


Noi recomandăm ca protezele s
ă fie curăţate de două ori pe zi, de preferinţă seara înainte de culcare, cu apă şi săpun şi o perie separată, special folosită pentru proteză. Nu este indicată pasta de dinţi în curăţarea protezei, fiindcă în timp duce la mătuirea acesteia şi retenţionarea mai uşoară a plăcii bacteriene şi tartrului pe suprafaţa acesteia.


De două ori pe săptămână este indicat a se lăsa peste noapte proteza într-un recipient cu o substanţă efervescentă antiseptică special creată pentru proteza dentară (Corega etc.).

Ce este endodonția?

Endodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu tratarea și vindecarea bolilor pulpei dentare (nervului) și a ligamentelor de susținere de la vârful rădăcinii. Pentru a înțelege mai bine ce este acela un tratament endodontic și la ce folosește este de folos să știm câte ceva despre anatomia unui dinte.

Cum se realizează un tratament endodontic?

Un tratament endodontic este împărțit în mai mulți pași, este mai dificil de urmat decât altele și impune o atenție sporită a medicului, astfel încât lucrarea să aibă rezultatele dorite. Un mare avantaj al clinicii noastre este reprezentat de faptul că dispunem de aparatură modernă, care nu produce radiații și cu ajutorul căreia se pot efectua radiografii digitale într-un timp foarte scurt. Pe această cale pacienții economisesc timp, deoarece aceștia nu mai trebuie să se deplaseze la un centru specializat pentru realizarea radiografiilor și să piardă timpul așteptând, când totul se poate efectua în cel mai scurt timp în cadrul clinicii noastre. Astfel, medicii dispun de radiografia digitală pe care o pot analiza ori de câte ori este nevoie pe durata tratamentului.

De asemenea, tratamentele endodontice pot fi mai eficiente atunci când sunt utilizate ustensile de calitate. Așadar, în cadrul cabinetului nostru stomatologic, folosim diga dentară, care poate fi numită, cu siguranță, cea mai sigură izolare împotriva bacteriilor prezente în salivă. Diga reprezintă o folie de diferite culori, realizată din latex, care se aplică la nivelul dintelui căruia i se apli tratamentul endodontic. Iată câteva avantaje aduse de digă:

  • Atenția este fixată asupra dintelui care este supus tratamentului;

  • Este exclusă posibilitatea ca pacientul să înghită resturi ale dinților rămase din urma tratamentelor la care este supus, precum și de la înghițirea substanțelor utilizate în cadrul tratamentului de canal;

  • Dintele este protejat de microbii și bacteriile prezente în salivă, ceea ce reprezintă un factor extrem de important în efectuarea acestui tratament, deorece canalul nu trebuie să fie atins de bacterii;

  • Durata ședințelor va fi mai scurtă deoarece se economisește timp față de tehnica obișnuită a rulourilor de vată, ce trebuie schimbate în scurt timp, dupa îmbibarea cu salivă;

  • Pacientul se poate simți confortabil și relaxat, deoarece există o barieră protectoare între organism și ustensilele medicului. Pe această cale se evită situațiile în care soluțiile utilizate la tratament ajung în gură și au un gust neplăcut.

  • Aju la buna desfășurare a tratamentului, astfel încât la final pacienții vor beneficia de buna funcționare a dintelui care a fost supus procedurii.

Care sunt factorii care cauzează parodontoza?

Unul dintre cele mai dăunătoare vicii este fumatul, deoarece nu afectează numai cavitatea bucală, ci și întregul organism. Sistemul imunitar este slăbit, favorizează dezvoltarea microbilor și bacteriilor, care și ele duc la apariția a nenumărate afecțiuni, în special la nivelul cavității orale.

Ereditatea joacă și ea un rol important în cadrul apariției parodontozei, deoarece un pacient, în ciuda unei igiene orale efectuate cu grijă și atenție de mai multe ori pe zi, poate să dezvolte afecțiunea dacă a fost prezentă la părinți. Conform statisticilor, circa 30% din populație a întâlnit această situație.

Există și anumite medicamente care favorizează parodontoza în mod indirect, precum antidepresivele sau cele împotriva răcelii, deoarece acestea duc la scăderea secreției salivare, iar aceasta are rolul de curățare naturală a danturii, eliminând pe cât posibil bacteriile prezente.

Persoanele care prezintă diabet au deja sistemul imunitar foarte slăbit, motiv pentru care aceștia sunt mai predispuși la dezvoltarea altor afecțiuni precum parodontoza. Cea din urmă scade puterea organismului de a acționa, astfel de a utiliza insulina, motiv pentru care diabetul se controlează cu dificultate.

Gingivita poate apărea în special în cazul femeilor însărcinate din cauza schimbărilor hormonale din această perioadă, care poate afecta buna funcționare a organismului.

Alimentația defectuoasă poate duce la favorizarea parodontozei, astfel că cei care nu consumă suficient calciu și alimente care să conțină vitamine esențiale precum C sau B sunt mai predispuși la dezvoltarea mai multor afecțiuni. Vitamina C ajută la păstrarea integrității țesuturilor organismului în timp ce calciul păstrează rezistența osoasă.

În ce constă tratamentul parodontozei?

Tratarea eficientă a fiecărei afecțiuni prezentate de cavitatea bucală începe prin abordarea pacienților a unei igiene orale corespunzătoare, în special de cei care sunt afectați de parodontoză. Astfel că este nevoie de:

Terapia inițială

Prima etapă presupune îndepărtarea factorilor importanți precum placa bacteriană și tartrul, procedura fiind utilizată și în cazul altor afecțiuni.

  • Prin detartraj este îndepărtat tartrul și placa bacteriană care uneori se pot afla în poziții inaccesibile pentru un simplu periaj efectuat de pacient;

  • Atunci când tartrul și placa bacteriană au aderat la rădăcini, acestea sunt îndepărtate prin intermediul unei tehnici numite planare radiculară;

  • Mai poate fi considerat eficient și periajul profesional sau o irigare cu niște substanțe speciale care au rolul reducerii inflamațiilor prezente.

De asemenea, în multe cazuri medicii recomandă efecturea unei echilibrări ocluzale, astfel încât dinții afectați de parodontoză să nu aibă parte de o forță masticatorie excesivă. Ulterior este nevoie de îndepărtarea factorilor ce pot duce la evoluția afecțiunii:

  • Înlocuirea plombelor vechi ce ar putea să favorizeze stocarea plăcii bacteriene;

  • În cazul în care există lucrări dentare necorespunzătoare, acestea trebuie înlocuite;

  • Se adoptă o igienă corespunzătoare pentru eliminarea resturilor alimentare, plăcii și tartrului;

  • În cazul în care medicul consideră că este nevoie, acesta poate recomanda și alte tratamente.

Tratament chirurgical

Se optează pentru tratamentul chirurgical doar atunci când terapia inițială nu a dus la rezultatul așteptat. Astfel, după circa o lună, are loc o nouă evaluare a pacientului pentru stabilirea stării inflamației și pungilor parodontale care trebuie să scadă. În cazul în care pungile au o adâncime mai mare de 5 mm și nu și-au modificat dimensiunile în urma tratamentului inițial, iar în tot acest timp gingiile sângerea, există șanse ridicate ca afecțiunea să își continue dezvoltarea.

Intervențiile chirurgicale de tip parodontal sunt necesare pentru crearea accesului necesar în vederea înlăturării tartrului și plăcii bacteriene. Cea mai comună intervenție chirurgicală este cea cu lambou:

  • Din cauza adâncimii pungilor parodontale, tartrul se poate situa la distanțe mari sub gingie, fiind dificil de înlăturat prin intermediul detartrajului;

  • Așadar pentru înlăturarea tartrului se va efectua o mică incizie și decaparea unei părți gingivale, prin acest mod existând și posibilitatea îndepărtării țesuturilor infectate;

  • Următorul pas presupune netezirea osoasă, pentru diminuarea tuturor spațiilor în care ar putea fi stocate bacterii

Ultima etapă a procedurii este suturarea gingiei.

Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară este cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale.

Get your Dental Web Site up and running

Don't waste your precious time. Visit ThemeForest, grab Healthflex and start building!